Van abt van Orval tot bisschop van Gent

 

Het bisdom Gent heeft een nieuwe bisschop: Lode Van Hecke. Vandaag is hij nog de 63e abt van de abdij van Orval, op zondag 23 februari 2020 wordt hij gewijd tot 31e Bisschop van Gent.

Karel Van der Cruyssen, een van de voorgangers van Lode Van Hecke, heeft een unieke band met Gent. In zijn jonge jaren was hij immers de bezieler van de Gentse middenstand. In het pand waar nu De Abt huist, richtte hij de voorloper van UNIZO op. Later trad hij toe tot het klooster, en in 1926 liet hij de huidige Abdij van Orval bouwen.

Om de bouw te financieren – en om te voorzien in het onderhoud van de abdij en zijn bewoners – stichtte hij een kaasmakerij en brouwerij. Een meesterlijk zet, want de trappist Orval is nog steeds bijzonder geliefd in binnen- én buitenland. In 1934 werd Karel Van der Cruyssen benoemd tot 53e abt van Orval, hij overleed in 1955.

Vandaag, 85 jaar later, keert de (huidige) Abt van Orval terug naar Gent. Wij heten de nieuwe bisschop van harte welkom in de stad van zijn ondernemende voorganger!

Foto © Bisdom Gent

News