2020 is het jaar van Van Eyck in Gent

 

In 2020 zet Gent één van de bekendste Belgische schilders in de spotlight. Tijdens het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ wordt Jan Van Eyck geëerd met allerlei festiviteiten in en rond de St.-Baafskathedraal.

 

Jan Van Eyck – één van de meest geniale schilders uit de late middeleeuwen – is onherroepelijk verbonden met de stad Gent en de St.-Baafskathedraal. Zijn meesterwerk Het Lam Gods hangt immers al sinds 1432 in de prachtige kerk.

Op 11 april 1934 worden twee panelen gestolen: de Rechtvaardige Rechters en Sint Jan de Doper. Het laatste werk wordt enkele dagen later anoniem teruggegeven. Maar De Rechtvaardige Rechters blijft tot op vandaag spoorloos

(Her)ontdek de Vlaamse meester

Van 1 februari 2020 tot en met 30 april 2020 pakt het MSK uit met de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een Optische Revolutie’. Meer dan 100 topwerken van de gebroeders Van Eyck en tijdsgenoten uit de late middeleeuwen zijn te bewonderen.

Krijgt u niet genoeg van de goddelijke meesters? In de Sint-Baafskathedraal opent een nieuw bezoekerscentrum zijn deuren. U ontdekt er het verhaal achter het Lam Gods en de vele verborgen boodschappen. Meer info leest u op www.vaneyck.be.

De Abt en de Rechtvaardige Rechters

Ook Karel Van der Cruyssen – de 53e Abt van Orval en nauw verbonden met het restaurant De Abt – zou meer geweten hebben over de diefstal. Volgens hoofdcommissaris Karel Mortier, decennialang belast met het onderzoek, bewaarde Van der Cruyssen enige tijd de Rechtvaardige Rechters in de Abdij van Orval. Theorie of feit? Alleen zij die vandaag het paneel in hun bezit hebben, kennen de waarheid.

Ook De Abt plant enkele activiteiten ter gelegenheid van het Van Eyck jaar.
En vanaf 1 januari 2020 stellen wij ons ‘Van Eyck’-menu voor. Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

 

News